Trender og levemåter påvirker våre krav til hvilke funksjoner kjøkkenet skal dekke.
Stue og kjøkken i ett rom blir mer og mer vanlig. Kjøkkenet er for mange det sosiale møterommet. Her lages ikke bare mat, det er også lekserom, arbeidsrom og spiserom. Behovet for riktig lys og nok stikkontakter øker i takt med størrelsen på rommet. Det er både fornuftig og økonomisk å tenke igjennom behovet for elektrisk utstyr før du begynner å pusse opp kjøkkenet.
Elektrikeren hos Jevnaker Elektriske har lang erfaring med å hjelpe folk til å finne de optimale løsningene. Det beste er å få en elektriker hjem til deg allerede før du begynner å pusse opp.
Belysning på kjøkkenet skal ikke bare gi deg godt arbeidslys når du f.eks. lager mat. Det skal også være mulig å regulere lyset slik at det skaper en stemningsfull ramme når det er tid for sosialt samvær. Den enkleste løsningen for å få dette til er å installere lysstyring, enten i form av en enkel dimmer eller et komplett anlegg som styrer all belysningen. Vi kan enkelt skifte ut den gamle bryteren med en dimmer som lar deg slå av, heve eller senke lyset, alt etter behov.
Mange kjøkken har skap over arbeidsbenken. For å få optimal belysning på benken er det fornuftig å montere lys under overskapene. Du kan f.eks. benytte små downlights med LED-kilder som gir deg stor lyseffekt og lavt strømforbruk. Lyset under overskapet bør kobles til en egen bryter eller dimmer, slik at det kan slås av eller reguleres ned når det er tid for sosialt samvær.
I dag finnes det en rekke ulike pendler eller taklamper hvor stilig design er kombinert med optimal funksjonalitet i valg av nye LED lyskilder.
Taklampen over spisebordet skal dekke ulike behov. Den skal fungere både for lekselesing, som arbeidslys og for mer stemningsskapende belysning for sosialt samvær. Den enkleste måten å tilpasse lyset etter familiens behov er å montere en lysdimmer. Den kan enten monteres spesifikt til taklampen eller være del av et større lysstyringsanlegg.
Taklampen må ikke monteres for høyt over spisebordet, da kan man bli blendet av lyskilden når man setter seg ved bordet. Den må heller ikke monteres for lavt, slik at man risikerer å slå hodet i den når man reiser seg fra bordet.
Sikkerhet på kjøkkenet
Barn, unge og eldre kan av og til ha lett for å glemme å skru av komfyren etter bruk. Komfyrvakt med varmeføler gir deg trygghet for at sikkerheten er ivaretatt. Den slår automatisk av komfyren om man skulle glemme det.
Komfyrvakten begrenser risikoen for overopphetning som kan starte en brann. Den kombineres med en varmeføler som måler temperaturen på komfyrtoppen. Hvis temperaturen blir for høy vil varmeføleren gi signal til komfyrvakten, som bryter strømtilførselen til komfyren. Overopphetning varsles også med lys og lydsignal. Lydvarslingen starter med et svakt signal som etter ca. 10 sekunder øker kraftig. Om platen skrus ned straks lydsignalet høres, brytes ikke strømmen til komfyren.